Νέα και... όχι μόνο

Τεχνολογία: Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής «μεγαλοφυϊα»

Ο υπερ-υπολογιστής
Ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί συνδυασμό υπολογιστικής και ανθρώπινης νόησης με δείκτη νοημοσύνης (IQ) 150, σχεδίασαν ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.O δείκτης νοημοσύνης του μέσου ανθρώπου είναι γύρω στο 100, ενώ ακόμα και εξελιγμένα μαθηματικά προγράμματα λογισμικού όπως το«Mathematica», συνήθως παίρνουν χαμηλότερη βαθμολογία σε τέτοια τεστ.
Το νέο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι το πρώτο που κατατάχθηκε στην κατηγορία της «μεγαλοφυΐας» για τις επιδόσεις του, καθώς πιάνει τους 150 βαθμούς.
Για να πάρει υψηλή βαθμολογία ένα πρόγραμμα λογισμικού δεν αρκεί να εκτελεί ταχύτατους υπολογισμούς από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων αλλά πρέπει να επιδεικνύει μια ανθρώπινου τύπου εξυπνάδα, πράγμα πολύ πιο δύσκολο για μια μηχανή, όσο γρήγορη και αν είναι. Το νέο πρόγραμμα όμως έχει καταφέρει πραγματικά να σκέφτεται σαν άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τα πρότυπα της ανθρώπινης σκέψης.
Τα κοινά τεστ IQ συνήθως βασίζονται σε δύο διαφορετικού είδους δοκιμασίες, τις οπτικές (κατανόηση μοτίβων σε εικόνες) και αριθμητικές (πρόβλεψη των κενών μιας αλληλουχίας αριθμών), οι οποίες όμως εκτός από την μαθηματική διάστασή τους έχουν και μια ψυχολογική διάσταση.
Το νέο λογισμικό έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα, επειδή έχει κατορθώσει να συνδυάσει τα μαθηματικά και την ψυχολογία, γεγονός που του επιτρέπει να κάνει καλύτερες εκτιμήσεις. Έτσι, μπορεί να διακρίνει πιο σωστά ένα μοτίβο, είτε αυτό αφορά μια σειρά αριθμών, είτε μια σειρά άλλων δεδομένων που περιέχουν την ψυχολογική διάσταση, όπως είναι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα.

Όμως το πανέξυπνο πρόγραμμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όταν τα δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη του καιρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον Κλάες Στράνεγκαρντ του τμήματος φιλοσοφίας, γλωσσολογίας και θεωρίας της επιστήμης του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, ήδη άρχισαν να συνεργάζονται με το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης για την ανάπτυξη νέων τεστ νοημοσύνης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.